Jaký byl ročník MERUŇKOBRANÍ 2018?
Jak vypadal letošní ročník? Nahlédněte do tiskové zprávy a fotogalerie.
V sobotu 14. července za krásného slunečného počasí proběhlo na centrálním náměstí Židlochovic již čtvrté Meruňkobraní
Letošní ročník s podtitulem „Návrat k tradicím“ se nesl v duchu oslav 100. výročí vzniku republiky. Součástí bohatého programu Meruňkobraní byla také výstava Mě100židlí, kterou se Židlochovice osobitým způsobem připojují k oslavě výročí republiky. Do 28. října rozmístí v ulicích města 100 různě zpracovaných židlí.
Židlochovické Meruňkobraní je o gastronomii
„Letošní ročník slibuje škálu meruňkových barev i chutí. Příznivé jarní počasí dopřálo meruňkám podmínky k bohaté úrodě a tak se těšíme na ročník, který co do počtu druhů odrůd a kvality našeho oranžového zlata bude asi nejúspěšnější“, sdělila v přípravách na akci hlavní pořadatelka Lenka Betášová.
Od sobotního rána se na pódiu střídali uznávané osobnosti a mistři kulinářského řemesla, kteří připravovali pokrmy s využitím meruněk od místních pěstitelů. Šikovné ruce kuchařů přenášela kamera na velkoplošnou obrazovku, takže diváci mohli vše detailně sledovat. Viděli například přípravu bource morušového na meruňkách od hmyzího specialisty Petra Ocknechta nebo sladké meruňkové chuťovky Martina Beránka Dolce Passione. Hvězdou letošního ročníku byl šéfkuchař Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR a poradce televizní kulinářské show Master Chef Martin Svatek. Martin Svatek připravil kachní prso s omáčkou z meruňkovice, která byla v rámci programu Meruňkobraní vyhodnocena pro letošní rok jako nejchutnější, dále meruňkové pyré a karamelizované meruňky, při jehož vaření použil výhradně židlochovickou meruňku.
Všechny pokrmy mohli návštěvníci akce ochutnat.
Meruňkové menu v restauracích
Návštěvníci židlochovického Meruňkobraní měli možnost vychutnat si meruňkové pokrmy i mimo hlavní náměstí. Místní restaurace po celý víkend nabízely výběr z meruňkového menu z několika chodů, sestaveného speciálně pro tuto příležitost. Podávala se např. kuřecí roláda s kuskusem a meruňkami, králík na meruňkách sousude s omáčkou z kořenové zeleniny a bramborové šišky nebo vepřová panenka špikovaná sušenými meruňkami podávaná s meruňkovým chutney.
Vrcholem dne je každoročně soutěž v pojídání meruňkových knedlíků
Ty letošní byly z kynutého těsta a pocházely od generálního sponzora Meruňkobraní, firmy Svoboda – výrobce domácích knedlíků. Pro náplň knedlíků – meruňky, byly použity opět výhradně plody z místních sadů.
K vítězství stačilo sníst dvacet knedlíků
Titul Knedlíkový král slunečného města 2018 získal český rekordman Kamil Hamerský, který v limitu 15 minut pozřel 20 knedlíků. Nutno podotknout, že knedlíky byly letos opravdu veliké. Zdatnou soupeřkou Kamilu Hamerskému byla jediná žena v soutěži, osmnáctiletá Viola Maťáková, která za vítězem zůstala pozadu o pouhých osm knedlíků a skončila na třetím místě. 16 knedlíků a dvě druhá místa obsadil jedlík Jan Wünsch a Miloš Masaryk.
Celý den byl provázen řemeslným jarmarkem, kvalitní muzikou a zábavou pro děti
Do dramaturgie dokonale zapadla a svým temperamentem diváky nadchla skupina The 6 Fireballs s repertoárem rock´n rollu a jump swingu, stejně jako ukázka dobové módy Spolku elegantních dam a promenáda jezdců na historických kolech.
Děti se bavily v řemeslných dílničkách, vyzkoušely si techniku, jakou používají při zásazích profesionální jednotky hasičů, nechyběl skákací hrad, projížďky na ponících a kolotoč. O úsměvy dětí a dobrou náladu se po celé odpoledne starali Klaun Family.
Nově pořadatel rozšířil programovou nabídku Meruňkobraní aneb festivalu meruněk už na páteční večer, kdy se představily kapely Starostovi muži a heavy-hard rockový KELWIN.
Velkou oblibu u dětí si za čtyři ročníky získala soutěž v pojídaní meruněk na čas. Letos ve třech kategoriích soutěžilo celkem sedmnáct dětí. Možná, že Kamilu Hamerskému, vyhlášenému českému rekordmanovi v pojídání knedlíků, vyroste konkurence právě v této dětské soutěži.
Škola vaření Kuliner pro děti
„Děti, přijďte za námi na pódium, dáme vám zástěry a kuchařské čepice a společně s Honzou si trochu zavaříme“, zaznělo z úst manažerky institutu Edity Friedlové. Za pomoci šéfkuchaře Jana Rimplera si děti vyzkoušely přípravu zapečených meruněk s mandlovou drobenkou a medem a kouřící meruňkovou zmrzlinu, naučily se, jak lze čerstvé meruňky během okamžiku proměnit ve výbornou meruňkovou marmeládu.
Meruňkobraní v duchu oslav výročí republiky
Velký aplaus sklidil Dětský sbor Židlochovice s předvedením mini muzikálu O Šípkové Růžence.
Toto téma nebylo pořadateli do programu zvoleno náhodou. Růženka spala přesně 100 let, než ji probudil polibkem krásný princ. 100 let je to od vzniku republiky a 100 židlí se postupně objeví v ulicích města Židlochovice, to vše jako připomínka významného výročí republiky.
Losování o ceny generálního sponzora a prodaných 4750 meruňkových knedlíků
V 17:00 hodin proběhlo na hlavním pódiu losování o ceny generálního sponzora, Svoboda –výroba domácích knedlíků. Losovalo se o deset hodnotných cen, výherkyně hlavní ceny si odnesla LCD televizor v hodnotě 10tisic korun. Lístky do losování bylo možné získat koupí meruňkových knedlíků na stánku firmy, v průběhu dne se jich prodalo 4 750.
Program celého dne zakončila temperamentní skupina Helemese.
Fotografie z letošního ročníku MERUŇKOBRANÍ - autor Martin Tajč